Slovník pojmů

A B C F N O P R T

Arabica

Arabika, neboli kávovník arabský, je nejvýznamnějším druhem kávy. Je náročnější na pěstování než Robusta, a vyžaduje více péče a určité klimatické podmínky. Důležitá je i nadmořská výška.  Specifické podmínky pro pěstování se promítají i do…

Bourbon

Bourbon je jednou z nejrozšířenějších odrůd Arabiky. Pochází z ostrova Bourbon (nyní Réunion), kde jej vysadili Francouzi na začátku 18. století.  Bourbon má poměrně malé plody a pro jeho pěstování je ideální nadmořská výška 1000 - 2000 m n. m.…

Cascara

Pojem Cascara pochází ze španělského slova cáscara a v překladu znamená kůra nebo slupka. Cascara jsou sušené kávové slupky, z nichž lze připravit studený nebo teplý nápoj. Cascara je považována za zdravou potravinu, obsahuje železo, draslík nebo…

FSC

FSC (Forest Stewardship Council) je nezisková organizace podporující ekologicky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů. Cílem je chránit lesy a minimalizovat nelegální těžbu dřeva. Pokud vidíme na…

Naturální metoda

Naturální zpracování kávy je jednou ze tří hlavních metod. Provádí se tak, že se kávové třešně po sběru rozprostřou v tenké vrstvě na betonová patia, případně africké postele. Zde se třešně suší na slunci, musí se často obracet, aby se zabránilo…

Osmotic Flow

Osmotic Flow je metoda filtrování kávy inspirovaná starou japonskou technikou filtrování. Nyní slaví svůj velký comeback, hlavně díky společnosti Cafec. Funguje nejlépe při přípravě menšího množství kávy. K této metodě potřebujete typické vybavení…

Promytá metoda

Promytou metodou se zpracovává zhruba 60 % z celosvětové produkce kávy. Metoda se zaměřuje výhradně na zrno, nikoli na slupku. Ta se nejprve mechanicky odstraní a následně jsou zrna se zbytky dužiny vloženy do fermentačních nádrží, kde se oddělí…

Robusta

Robusta, neboli kávovník statný, je druhým nejrozšířenějším druhem kávy. Je méně náročná na pěstování a roste v nižších nadmořských výškách.  Robusta je charakteristická svou hořkostí a zemitou chutí. I z toho důvodu je často přidávána do směsí…

Typica

Typica je základní odrůdou Arabiky. Pochází z Etiopie a je základem pro další odrůdy. Keře této odrůdy patří mezi ty nejvyšší, dosahují výšky až 5 metrů.  Obecně je Typica považována za jednu z nejkvalitnějších odrůd Arabiky.