Slovník pojmů

A B C F G H K N O P R S T W Y

Anaerobní honey

Metoda zpracování kávy, při které se kávové třešně nejprve fermentují v sudech bez vody (obvykle po dobu 72 hodin). Následně se odstraní slupka, část dužiny je ovšem ponechána na zrnku. Zrna se několik dnů nechají ležet a sušit, poté se otáčí každý…

Anaerobní natural

Tzv. suchá fermentace. Káva se po usušení a mechanickém zbavení slupky fermentuje za sucha v nádržích s kontrolovanou teplotou a bez přístupu vzduchu. Díky tomu je proces fermentace urychlen a takto zpracované kávy jsou obvykle výrazně sladké a…

Anaerobní promytá

Po anaerobní fermentaci se káva promyje a vytřídí klasickým způsobem, což se ve výsledném šálku projeví čistější strukturou chutí a vyšší ovocnou sladkostí.

Arabica

Arabika, neboli kávovník arabský, je nejvýznamnějším druhem kávy. Je náročnější na pěstování než Robusta, a vyžaduje více péče a určité klimatické podmínky. Důležitá je i nadmořská výška.  Specifické podmínky pro pěstování se promítají i do…

Arara

Arara je odrůda kávovníku, která vznikla křížením odrůd Catuai a Timor Hybrid. Byla vyvinuta na experimentální farmě v Brazílii, má žluté plody a na chuti se projevuje obdobně jako ostatní kávy z Brazílie. Je sladká, s čokoládovými tóny a tlumenou…

Batian

Batian je poměrně nová kávová odrůda, která byla vyvinuta v Keni, je pojmenována po vrcholu Mount Kenya. Odrůda Batian uvedená na trh v roce 2010 je odolná vůči chorobám a dosahuje vynikající kvality v šálku. 

Black honey

Black honey je metoda zpracování kávy. Od klasické metody honey se liší vyšší mírou vlhkosti, které jsou kávové třešně vystaveny. Sušší se na stinném místě a delší dobu. Díky tomu na třešních zůstává více dužiny a výsledná káva je chuťově plnější.

Bourbon

Bourbon je jednou z nejrozšířenějších odrůd Arabiky. Pochází z ostrova Bourbon (nyní Réunion), kde jej vysadili Francouzi na začátku 18. století.  Bourbon má poměrně malé plody a pro jeho pěstování je ideální nadmořská výška 1000 - 2000 m n. m.…

Carbonic natural

Časově náročná metoda zpracování. Kávové třešně se po sběru nechávají fermentovat za pomoci oxidu uhličitého. Až po ukončení fermentace dochází k sušení a odstranění dužiny. Takto zpracované kávy jsou velmi výrazné, lahodně sladké a mají nádech vína…

Cascara

Pojem Cascara pochází ze španělského slova cáscara a v překladu znamená kůra nebo slupka. Cascara jsou sušené kávové slupky, z nichž lze připravit studený nebo teplý nápoj. Cascara je považována za zdravou potravinu, obsahuje železo, draslík nebo…

Castillo

Castillo je nejrozšířenějším kávovníkem v Kolumbii. Vyznačuje se vysokou produktivitou a odolností. 

Catimor

Catimor je kávová odrůda malého vzrůstu, která je oblíbená pro svou vysokou produktivitu.

Catuai

Kříženec odrůd Mundo novo a Caturra. Rostlina je poměrně malá, avšak produktivní, a díky tomu lze pěstovat i na malém prostoru velké množství kávy. 

Caturra

Caturra je odrůda kávovníku, známá svou sladkostí a komplexní chutí. Objevena byla v Brazílii, dnes se s ní nejčastěji setkáme v Kolumbii, Nikaragui a na Kostarice. Další varianty této odrůdy jsou Red Caturra a Yellow Caturra.

Colombia

Kávová odrůda známá také pod názvem Variedad Colombia. Vznikla křížením odrůd Caturra a Timor Hybrid v Kolumbii. Je velmi odolná vůči chorobám, a proto v oblibě zejména u malých farmářů. 

FSC

FSC (Forest Stewardship Council) je nezisková organizace podporující ekologicky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů. Cílem je chránit lesy a minimalizovat nelegální těžbu dřeva. Pokud vidíme na…

Geisha

Kávová odrůda pocházející z Etiopie, odkud byla importována do Panamy. Správně se nazývá Gesha podle stejnojmenného města v Etiopii, v ČR je však více známá pod pojmem Geisha. Pěstuje se ve vyšší nadmořské výšce, má jedinečnou a jemnou chuť…

Heirloom

Heirloom neoznačuje jedinou kávovou odrůdu, ale jedná se o termín zastřešující různé odrůdy, které se vyskytují pouze v Etiopii. Kávovníky zde rostou a různě se kříží tisíce let, a přestože víme, že existuje mnoho pododrůd, dodnes nejsou…

Honey

Jedna ze tří základních metod zpracování kávy. Kávové třešně se zbaví slupky, je na nich však ponechána dužina. Zrna se tak suší společně s dužinou a ta jim dodá jemnou sladkost. Dužina je odstraněna v poslední fázi sušení, následně se zrna ještě…

Kurume

Etiopská kávová odrůda. Také známá pod názvem Kudhum.

Naturální metoda

Naturální zpracování kávy je jednou ze tří hlavních metod. Provádí se tak, že se kávové třešně po sběru rozprostřou v tenké vrstvě na betonová patia, případně africké postele. Zde se třešně suší na slunci, musí se často obracet, aby se zabránilo…

Nyasaland

Odrůda kávovníku oblíbená hlavně u malých farmářů z Ugandy. Má vysokou kvalitu, je však hodně náchylná na nejrůznější nemoci. 

Omni roast

Omni roast znamená, že káva byla upražena tak, aby z ní mohlo být připraveno espresso i jakékoli alternativní metody. Hlavní myšlenkou tohoto způsobu pražení je to, že pokud byla káva upražena dobře, je povinností baristy najít správný chuťový profil…

Osmotic Flow

Osmotic Flow je metoda filtrování kávy inspirovaná starou japonskou technikou filtrování. Nyní slaví svůj velký comeback, hlavně díky společnosti Cafec. Funguje nejlépe při přípravě menšího množství kávy. K této metodě potřebujete typické vybavení…

Pacamara

Pacamara je jedinečná kávová odrůda, jejíž šlechtění trvalo desítky let. Podle World Coffee Research byla poprvé objevena v roce 1956 v Salvadoru, kde se pěstuje dodnes. Má plné tělo a delikátní krémovou texturu.

Nahoru