Cascara
Pojem Cascara pochází ze španělského slova cáscara a v překladu znamená kůra nebo slupka. Cascara jsou sušené kávové slupky, z nichž lze připravit studený nebo teplý nápoj.
Cascara je považována za zdravou potravinu, obsahuje železo, draslík nebo polyfenoly, které posilují imunitní systém. Ještě v roce 2021 byl však prodej Cascary na území EU zakázán, a to především kvůli rozsáhlým byrokratickým úkonům, které se zavedením nově prodávaných nápojů a potravin souvisí.
Nyní je Cascara volně prodejná a na stále se zvyšující poptávku reagují i české pražírny. I u Cascary hraje důležitou roli, z jaké oblasti pochází a jak byly kávové třešně zpracované. Provází ji specifická vůně a chuť. Není to ani čaj, ani káva. Cascara je někde uprostřed.
Co se množství kofeinu týče, uvádí se, že obsahuje zhruba 11 mg kofeinu na 100 ml, což je asi osmkrát méně než 100 ml filtrované kávy.
Cascara se často dochucuje, někdy medem, jindy skořicí či muškátovým oříškem. Sama o sobě je poměrně sladká.