Osmotic Flow

Osmotic Flow je metoda filtrování kávy inspirovaná starou japonskou technikou filtrování. Nyní slaví svůj velký comeback, hlavně díky společnosti Cafec. Funguje nejlépe při přípravě menšího množství kávy. K této metodě potřebujete typické vybavení jako dripper, kónické filtry, konvici s husím krkem a váhu. 

Postup přípravy:

Nejprve proveďte klasický bloom, namletou kávu ve filtru rovnoměrně zalijte dvojnásobkem vody a nechte filtrovat 45 sekund. 

Poté přilijte 50 % vody do celkového objemu. Vodu lijte velmi pomalu a soustřeďte se na střed, nikoli na klasické krouživé zalévání. 

Jakmile vylijete zhruba polovinu vody, lehce rozšiřte kruh zalévání. Nadále se však držte spíše středu a nikoli krajů. 

V poslední třetině zalévání můžete opět rozšířit kruh, ale zalévejte jen kávu, nikoli papírový filtr.

Minimální doba extrakce by měla být alespoň 3 minuty (při použití 20 gramů kávy na 300 gramů vody). Běžně se dostanete přes 4 minuty.