Jak vybrat domácí elektrický mlýnek?

Výběr mlýnku na kávu lidé často podceňují. Na jeho kvalitě přitom záleží stejně jako na kvalitě kávovaru. Je důležité neplést si mlýnek na kávu s elektrickými "sekáčky", které jsou často prodávané pod stejným názvoslovím. 

Proč nepoužívat mlýnek se sekacími noži

Zatímco mlýnky s mlecími kameny kávova zrnka melou, mlýnky se sekacími noži ji krájí, a to nerovnoměrně. Víření zrn v mlecí komoře probíhá nekontrolovatelně, některé částečky jsou obří, některé miniaturní. A pokud na něčem při přípravě kávy opravdu záleží, je to pravidelnost a stejnoměrnost. Zjednodušeně řečeno, každé zrnko by mělo být stejně velké, a toho s mlýnkem se sekacími noži nikdy nedosáhnete. 

Jak vybrat domácí elektrický mlýnek na kávu s mlecími kameny

Podívejme se na nejdůležitější parametry, které je při výběru potřeba vzít v potaz.

Mlýnky na espreso vs. mlýnky na alternativní metody

Pokud doma připravujete pouze filtrovanou kávu, vystačíte si s mlýnkem určeným na alternativní metody. Tento typ mlýnku je zpravidla levnější a zajímat by vás mělo následující:

  • Dostatečně velký rozsah nastavení hrubosti - u filtrované kávy jsou důležité i ty nejmenší rozdíly v nastavení hrubosti, a to i když používáte jen jeden druh dripperu. Vícero stupňů hrubosti Vám navíc dovolí měnit metody přípravy kávy a různě experimentovat. 
  • Jednoduché a intuitivní nastavení hrubosti - na mlýnku je většinou ovládací kolečko, kterým kameny přibližujete k sobě nebo je naopak oddalujete. 
  • Retence - u mlýnků na filtrovanou kávu častěji měníte nejen hrubost, ale také druh kávy. Proto je minimální retence extrémně důležitá. Pokud budou v mlecí komoře zůstávat namletá zrnka z předešlé kávy, negativně to ovlivní výslednou chuť. 
  • Typ mlecích kamenů - existují dva druhy mlecích kamenů, kónické a ploché. Nelze ale jednoznačně určit, které jsou lepší. Tématu se podrobněji věnujeme níže.

Pokud doma připravujete také espresso, vybírejte mlýnek k tomu určený. Hlavní rozdíly oproti mlýnkům na alternativy spočívají v možnostech nastavení hrubosti (s mlýnkem na alternativní metody kávu na espresso jednoduše neumelete), v možnosti nastavení dávek a mnoha dalších vychytávkách. Pojďme se na ně podívat.

Rozměry mlýnku

Elektrický mlýnek spolu s kávovarem zabírají poměrně dost místa. Kromě hloubky a šířky berte v potaz i výšku. Obzvláště, pokud máte klasickou kuchyňskou linku s horními skříňkami. Vejde se do mlýnek do prostoru? S tím souvisí i objem násypky. U domácího mlýnku si bohatě vystačíte s malou násypku, max. do 300 gramů. Pokud jste si vybrali mlýnek, který má větší násypku, není všem dnům konec. Většinou je možné ji doobjednat nebo při nákupu rovnou vyměnit. 

Nastavení hrubosti

U mlýnku na espresso by mělo být možné hrubost nastavovat tzv. bezskokově, tedy plynule. U espressa záleží i na těch nejjemnějších změnách a mlýnek by vás měl pustit provést i ty nejmenší změny. I z toho důvodu je ovládání hrubosti mechanické - nejčastěji pomocí závitu. 

Nastavení dávek

I když při přípravě espressa kávu vážíte, možnost nastavení dávek je standardem. Většinou je možné nastavit dvě dávky, tedy na jednu porci a dvě porce. Nikdy nenastavujete gramáž, ale čas mletí. Samozřejmostí je také kontinuální mletí. To je důležité, pokud ladíte hrubost nebo pokud melete kávu pro přípravu filtru. Některé mlýnky mají tlačítko pro nepřetržité mletí přímo na těle mlýnku nebo lze ovládat z displeje.

Displej elektrických mlýnků

Displejem je vybavena většina našich mlýnků na espresso. Můžete na něm přepínat dávky, ovládat čas mletí, měnit jazyk, případně zjistit, kolik porcí už bylo na mlýnku namleto. To vám usnadní orientaci v tom, kdy je čas na výměnu kamenů. V domácích podmínkách se však klidně obejdete i bez něj. 

Mlecí kameny

Základní parametry u mlecích kamenů jsou jejich tvar, velikost a materiál. Nejpoužívanější kameny jsou nerezové nebo titanové. Titanové mají obykle vyšší životnost. V domácích podmínkách s klidným svědomím volte nerezové, které mají životnost několik set kilogramů kávy. Záleží také na velikosti kamenů. Platí jednoduché pravidlo: Čím větší průměr kamenů, tím rychlejší mletí a pomalejší zahřívání kávy. Profesionální mlýnky jsou často vybaveny kameny o velikosti kolem 80 mm, u domácích mlýnků je nejčastější rozměr 50 - 60 mm. 

Výhody

  • obvykle mají delší životnost (titanové a ocelové)
  • zaberou méně místa
  • mají menší retenci

Nevýhody

  • nižší produkce

Výhody

  • vyšší rychlost mletí
  • rovnoměrnější mletí
  • jsou vhodnější na mletí pro espresso

Nevýhody

  • vyšší retence
  • více se zahřívají

Servisovatelnost

Vždy kupujte mlýnek od společnosti, která má v České republice přímé zastoupení. Jednak bude snazší reklamace v případě poruchy a jednak lépe seženete náhradní díly. Nezapomínejte na to, že mlecí kameny je potřeba jednou za čas vyměnit. Rozbít se může i displej nebo násypka, a pokud si pořídíte mlýnek, který u nás nemá přímého distributora, k těmto dílům se budete těžko dostávat.

S výběrem Vám poradíme

S výběrem Vám rádi poradíme. Kontaktovat nás můžete telefonicky nebo e-mailem. 

KONTAKTOVAT