Jak na to nejlepší cold brew?

Někdo může cold brew interpretovat jako studenou filtrovanou kávu. Přízvisko filtrovaná zde ale není na místě. Správné cold brew se nefiltruje, nýbrž maceruje, a to po dobu alespoň 8 hodin.  Připravuje se do láhví s integrovaným sítkem, do kterého se nasype káva, a ta se následně zalije vodou. Správně připravené a skladované cold brew má trvanlivost i několik dnů, a díky několikahodinové maceraci je káva sladší a ovocnější, acidita je minimální. 

Po jaké kávě sáhnout?

Do cold brew se vyloženě hodí naturálně zpracované kávy. Není to však podmínkou, a neprohloupíte ani v případě, kdy sáhnete po jakékoli jiné jednodruhové kávě pražené na filtr. Pokud rádi experimentujete, vyberte si anaerobně zpracovanou kávu. Budete mile překvapeni.

Poměr vody a kávy

Obvykle se uvádí, abyste se drželi poměru někde mezi 1:14 až 1:18. Tedy 1 díl kávy na 14 dílů vody (nebo 1 díl kávy na 18 dílů vody). Za nás doporučujeme držet se spíše té spodní hranice, tzn. vyšší koncentrace kávy. Pro představu, u nás na prodejně připravujeme cold brew v poměru 1 litr vody na 65 gramů kávy.

Čím studenější voda, tím lepší

Cold brew můžete připravovat ze studené vody nebo z vody o pokojové teplotě. Překvapivě lepšího výsledku však dosáhnete s vodou studenou. A vůbec neuškodí, když láhev do jedné třetiny naplníte ledem.

Jak dlouho?

Rady na dobu macerace se liší. Někdy uvidíte postup, který počítá s 8 hodinami. Někdy se zase dočtete, ať necháte kávu macerovat klidně 24 hodin. My preferujeme kratší interval a nikdy nenecháváme kávu macerovat déle jak přes noc. Nejideálnější doba je 12 hodin. 

Hrubost mletí

Nezapomeňte, že cold brew se maceruje dlouho, předlouho. Kávu tedy potřebujete namlít opravdu nahrubo. Obdobně jako na french press, strukturou by se namletá zrna měla podobat krystalovému cukru. 

Co potřebujete pro přípravu

K přípravě cold brew potřebujete maximálně pět věcí. Základem je samozřejmě káva, mlýnek (vystačíte si i s ručním, jen pozor na kapacitu), cold brew nádoba, dřevěné míchátko (vyhněte se kovovému kuchyňskému náčiní) a voda. Vodu používejte ideálně filtrovanou.