Cold brew podle CoffeeHub

Cold brew, jedinečná ledová káva, která si u nás získává čím dále více fanoušků. Oproti mléčným kávovým drinkům je cold brew chuťově čisté, lehké a osvěžující. Jeho příprava je navíc nenáročná a jen těžko lze zkazit. Je ovšem potřeba dodržet několik zásad.

Přestože by se někdo mohl domnívat, že dosáhne podobného výsledku, když zchladí filtrovanou kávu a naservíruje ji s ledem, opak je pravdou. Podstatou cold brew je především dlouhá extrakce, respektive macerace. Vodu používejte filtrovanou, ideálně by měla mít pokojovou teplotu. Není se však třeba trápit tím, pokud bude o něco studenější. Nepoužívejte vodu horku.

Podstatné je také mletí. Některé zdroje uvádí, že je potřeba kávu mlít opravdu hodně na hrubo - více jako na french press. Neberte to ovšem jako dogma a zkuste experimentovat. Nám se skvěle osvědčilo středně hrubé mletí při době macerace 16 hodin. 

Podle jednoho z našich zakladatelů Michala je extrémně důležité ujistit se, že je všechna káva opravdu namočena. Pokud například využíváte klasickou konvici na cold brew se sítkem uvnitř a připravujete větší množství kávy, může část namleté kávy uprostřed sítka zůstat na suchu, což se nakonec negativně projeví na chuti. Při zalévání tak kávu dobře promíchejte míchátkem. 

Co se výběru kávy týče, používejte kávu praženou na alternativní přípravy. U nás na e-shopu si můžete vybrat kávy z pražské pražírny The Miners.

Postup:

Na 1 l cold brew budete potřebovat 80 gramů kávy, konvici o objemu 1 l, míchátko, mlýnek a filtrovanou vodu. Nejprve vypláchněte konvici i sítko, do kterého budete nápoj připravovat. Zbavíte se tak nežádoucích pachů. Kávu umelte středně hrubě až hrubě a vsypte do sítka konvice. Vezměte si k ruce filtrovanou vodu a začněte zalévat kávu v sítku. Zalévejte tak, aby byla všechna káva namočená. Můžete si pomoct míchátkem. V konvici nechte trochu prostoru a nedolévejte vodu až do plna. Nakonec kávu v sítku ještě jednou promíchejte, konvici zavřete a umístěte do lednice, ideálně přes noc. Celý proces výrazně urychlíte, když necháte cold brew macerovat v pokojové teplotě. Jakmile jste s dobou macerace spokojeni, vyndejte sítko s kávou a cold brew můžete servírovat. Uchovávejte jej v lednici, v perfektní kondici vydrží několik dní. 

Tip: Pokud melete kávu na ručním mlýnku, je lepší použít mlýnek s větší kapacitou mlecí komory i spodní nádoby. Dobře poslouží nesmrtelný Hario Skerton. Pokud nemáte vůbec žádnou výbavu, mrkněte na náš zvýhodněný cold brew set obsahující vše potřebné. 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení