Nákupní rádce: Jak vybrat kávovar

Vše podstatné, co potřebujete před koupí kávovaru vědět.
 

Odhodlali jste se zainvestovat do vlastního kávovaru? Gratulujeme. Nyní Vás čeká přibližně týden bezesných nocí a nekonečného bádání ve vodách internetu. Koupi kvalitního kávovaru totiž nelze uspěchat a šlápnete-li při výběru vedle, dost pravděpodobně Vás čeká několik let nespokojeného brblání. A to u stroje, jehož pořizovací cena se může pohybovovat řádově v desítkách tisíc, asi nechcete. 

Proto než začnete cokoli hledat, zeptejte se sami sebe na několik otázek. Odpovědi na ně Vám totiž poměrně rychle pomohou ujasnit, jakým kávovarovým směrem se máte vydat.

Čas je základ

Otázka času je při přípravě kávy stěžejní a s ohledem na něj lze rozdělit kávovary do dvou skupin. 

Automatické kávovary

Automatické kávovary se v českých domácnostech těší obrovské popularitě. A ne náhodou. Představují totiž extra rychlý způsob, jak si v domácích podmínkách připravit zcela pitelné espresso, případně další varianty mléčných káv. Jsou tak ideální volbou pro ty, kteří jsou ochotni v kvalitě kávy ustoupit a kteří potřebují svou dávku kofeinu rychleji, než se vůbec stihnou otočit pro hrneček. Jsou zároveň velmi jednoduché na ovládání a nevyžadují žádnou zvláštní údržbu. Obecně jsou však automatické kávovary daleko méně kvalitní, mají kratší životnost a v jejich útrobách se může přihodit ledacos, aniž se o tom Vy dozvíte. Nezřídka se v nich tak tvoří plísně a silné usazeniny, které zcela logicky ovlivňují chuť výsledné kávy. Zároveň mají velmi omezené možnosti nastavení, co se hrubosti mletí týče, a proto je těžké s nimi pracovat například při změně druhu kávy. I ze sebelepší kávy tak pravděpodobně nikdy nedostanete její plný potenciál. I mezi automatickými kávovary však najdete výjimky, ale stále je potřeba mít na paměti, že se jedná o domácí spotřebič, nikoli kvalitní stroj. 

Pákové kávovary 

S pákovým kávovarem již dosáhnete o poznání lepších výsledků. Avšak to, jak bude káva chutnat, je často hlavně ve Vašich rukou. Taktéž je potřeba si uvědomit, že pákovému kávovaru musíte věnovat péči a lásku a příprava kávy obvykle trvá pár minut. Čas strávený přípravou se dále liší hlavně pode toho, zda ještě navíc šleháte i mléko a pokud ano, zda ho šleháte na jednobojlerovém nebo dvoubojlerovém kávovaru, případně na kávovaru s tepelným výměníkem, přičemž rozdíly v těchto třech typech Vám vysvětlíme o pár řádků níže. Obecně jsou však pákové kávovary odolnější a jsou vyrobeny z kvalitnějších materiálů. Daleko lépe se také servisují, neboť lze při poruše většinou konkrétní část jednoduše vyměnit. Pákové kávovary si také žádají více prostoru v domácnosti a neobejdete se bez mlýnku, který samozřejmě představuje další investici. Ta se Vám však během let několikanásobně vrátí. 

Espresso a mléčné kávy

Pokud jste se v této fázi již rozhodli, že se vaše kroky budou ubírat směrem k pákovým kávovarům, je nutné si položit další otázku. Budete při přípravě kávy šlehat mléko a pokud ano, jak často? Případně, kolik káv najednou budete nejčastěji potřebovat udělat? Omezují-li se Vaše kávové rituály vždy na jedno, v krajním případě dvě espressa, a šlehání mléka se u vás doma odehrává jen příležitostně, můžete svůj výběr s klidným srdcem omezit pouze na jednobojlerové kávovary, které budou pro tyto potřeby dostačující. Nenabídnou Vám však plný komfort a je potřeba s tím počítat. Na druhou stranu, pokud víte, že budete pravidelně připravovat více káv a ráno se neobejdete bez cappuccina, jednobojlerové kávovary možná úplně přeskočte. 

Jednobojlerové kávovary

Kávovary s jedním bojlerem trápí teplotní stabilita, což pocítíte nejen při přípravě více káv (dvou a více) za sebou, ale i při používání parní trysky. Pokud se například rozhodnete připravit cappuccino, musíte myslet na to, že na šlehání mléka se musí voda v bojleru zahřát na vyšší teplotu a následně odpustit, aby mohla vzniknout pára. Na přípravu kávy však potřebujete teplotu nižší, a tak je mezi těmito dvěma úkony nutné čekat, až se voda dopustí a ochladí. Tento proces může trvat pár minut. Kávovary s jedním bojlerem však v žádném případě nehaníme, najdete mezi nimi geniální stroje. Jen si pamatujte, že nejsou pro každého.

Pokud se do takového kávovaru rozhodnete jít, dalším důležitým parametrem je objem bojleru.Tento údaj tak neignorujte a vždy po něm u prodejců zapátrejte. 

Kávovary s tepelným výměníkem

Často označované jako HX neboli Heat Exchanger. Jedná se o kávovary s bojlerem rozděleným na parní bojler a druhý bojler s vodou pro kávu, který je do něj vložen. Topné těleso je pouze v parním bojleru a ohřívá zde vodu tak, že je horní třetina bojleru naplněna párou, která je používána na šlehání. Voda v takto ohřátém parním bojleru pak ohřívá vodu v druhém, kávovém bojleru, a ta je využívána na samotnou přípravu kávy. Velkou výhodou kávovarů s tímto typem bojleru je možnost šlehat současně mléko a připravovat kávu. Není-li však kávovar průběžně v provozu, může se voda přehřát, a tak doporučujeme před přípravou kávy vodu z hlavy naprázdno odpustit. Zároveň není dobré používat vodu z kávovaru na přípravu čaje, ale pouze příležitostně na prodloužení kávy vodou. Pokud totiž odeberete velké množství vody z parního bojleru, klesne teplota vody na kávu, jelikož se celý systém ochladí. I u tohoto typu bojleru je důležité brát v potaz jeho objem. Obecně platí, že čím větší objem, tím lepší tepelná stabilita.

Dvoubojlerové kávovary

I u domácích kávovarů se můžete setkat se dvěma bojlery. Ty jsou na sobě zcela nezávislé a každý z nich má své topné těleso. Díky tomu máte stoprocentní kontrolu nad teplotou vody a tlakem páry a stejně jako u kávovarů s tepelným výměníkem i zde můžete najednou šlehat mléko a připravovat kávu. Kávovary se dvěma bojlery zvládnou i velkou zátěž a zpravidla jsou rozměrově větší a vyžadují více prostoru. 

Termoblok

Zmínit je potřeba i termoblok, přestože se nejedná o typický bojler, ale o topnou spirálu, která ohřívá protékající vodu. Tento systém se používá nejčastěji u automatických kávovarů a levnějších pákových kávovarů. Typickou lapálií termobloku je špatná regulace teploty vody. Kvůli rychlosti průtoku totiž topná spirála nestíhá vodu ohřívat dostatečně rychle, a tak může teplota v průběhu extrakce kolísat i o 20°C, což má samozřejmě nežádoucí vliv na výslednou chuť kávy. 

Předpokládejme, že nyní víte, že chcete pákový kávovar a máte jasno i v tom, jaký typ bojleru potřebujete. Jaké jsou další parametry, které vás musí zajímat?

Druh čerpadla

Představte si čerpadlo jakožto srdce Vašeho kávovaru. Je zodpovědné za to, že bude voda uvnitř kávovaru mít dostatečný tlak, který bez problému zvládne protlačit kávu sítkem. Proto se jako jeden z nejdůležitějších parametrů kávovaru vždy uvádí to, kolika barů je schopen kávovar dosáhnout. Vy ale nepotřebujete 351 barů, 23 barů a dokonce ani 15 barů, kterých dosahuje většina domácích kávovarů. Vy potřebujete 9-10 barů. Ty Vás totiž dělí od báječného espressa. A těchto hodnot dovedou dosáhnout oba typy používaných čerpadel. Které má jaké vlastnosti?

Vibrační čerpadlo

Vibrační čerpadlo vytváří tlak oproti odporu kávy v páce. Pokud není žádný odpor, tlak je 2-3 bary. Pokud je dobře namletá káva v sítku, odpor je 9-10 barů. A pokud je kávy v sítku moc nebo je moc jemně namletá, má tlak tendence jít ještě výš. To ale není něco, co byste měli chtít. Takto připravená káva bude na chuti velmi ostrá a příliš hořká a jakékoli jemné ovocné chutě v kávě se úplně ztratí, případně budete cítit jen aciditu. Navíc je potřeba si říct, že jsou kávovary vybavené přetlakovými ventily, které tlak obvykle zastaví na 12 barech a dál ho nepustí. Jakékoli uváděné hodnoty nad magickou dvanáctku Vás tak teoreticky stejně nemusí zajímat. Důležité je také vědět, že vibrační čerpadlo vyšších hodnot tlaku dosahují až po nějaké době. Nevytváří totiž stabilní tlak, ale jdou od nuly směrem nahoru, a tak potřebných 9 barů nedosahují po celou dobu extrakce. Tato čerpadla nelze připojit přímo na vodu, ale jen k zásobníku. Na druhou stranu jsou levnější a lze je snadno vyměnit. 

Rotační čerpadlo

Rotační čerpadlo je na rozdíl od vibračního čerpadla mechanické, a často se o něm hovoří jako o odolnějším typu čerpadla, které má o poznání delší životnost. Používá se zejména u velkých kávovarů a lze jej napojit jak na zásobník s vodou, tak přímo na vodu. Tlak je u rotačního čerpadla konstantní od začátku do konce extrakce, a to i bez namleté kávy v páce. Pro přípravu kávy je rotační čerpadlo bezesporu lepší, jelikož snáze odpustí drobné nepřesnosti v mletí kávy.  

Na druhou stranu, nenechte se při výběru kávovaru omezovat jen tím, zda má daný kávovar to či ono čerpadlo. S oběma druhy totiž nakonec připravíte výborné espresso. 

Hlavy kávovaru

Hlava kávovaru je další důležitou součástí kávovaru, která má vliv na přípravu kávy. Rozlišujeme dva typy hlav. 

Hlava E61

Tato hlava je pravděpodobně nejznámější a nejpoužívanější, je plně mechanická a poprvé s ní přišla společnost Faema v roce 1961 (odtud označení E61). Ohřev hlavy je zajišťován oběhem horké vody, který hlavu neustále zahřívá, děje se tak ale až po nahřátí kávového bojleru. Spouštění a vypnutí extrakce je čistě manuální a jelikož se jedná o samé mechanické součástky, je tato hlava ve většině případů dobře opravitelná. Košíčky do hlavy E61 jsou vždy o průměru 58 mm a používá se vždy ten samý rozměr těsnění. Lišit se může maximálně tloušťka, jelikož každý výrobce používá jiné páky (standardní tloušťka je 8 mm). Na tuto hlavu u výrobců najdete spoustu příslušenství jako například teploměr pro kontrolu teploty protékající vody nebo regulátory tlaku, které se umisťují přímo do hlavy kávovaru a které umožňují kontrolovat celý proces extrakce kávy. 

Hlavy, co nejsou E61

Někteří výrobci kávovarů používají své vlastní hlavy. Většinou jsou elektronicky vyhřívané a upravené na používání automatického dávkování. Takto vyhřívané hlavy nebo i hlavy s vlastním bojlerem zajišťují velmi dobrou tepelnou stabilitu. Je ale nutné počítat s tím, že některé příslušenství nemusí být vždy jednoduché sehnat. 

Poměr ceny a kvality

Nebudeme si nic nalhávat. Cena je při výběru kávovaru důležitým faktorem. Proto si pojďme bez okolků rozepsat čtyři cenové kategorie, ať víte, co si za kolik pěnez můžete pořídit. 

  • 15-30 tisíc - jednobojlerové kávovary se základními funkcemi. Sledujte objem bojleru a zda je součástí hlavy (objem 200-300 ml), nebo je samostatný. Dále by kávovar měl mít přetlakový ventil na zpětné čištění, ne u každého kávovaru je to samozřejmost.
  • 30-40 tisíc - dvoubojlerové kávovary. Zde pocítíte velmi výrazný skok, co se týče pohodlí práce na kávovaru, ale kvalita kávy zůstává celkem stejná jako u předchozí kategorie. Jedná se o kávovary s vibračním čerpadlem a manuálním dávkováním.
  • 40-60 tisíc - v této cenové relaci je již skok kvality celkem znatelný a většinou by kávovar této ceny měl mít rotační čerpadlo, případně i možnost přednastavených dávek.
  • 60 tisíc a výše - od této ceny většinou není možné vybrat špatně a je důležité, aby se Vám kávovar především líbil a dobře se Vám s ním pracovalo. 

Uf, snad jsme na nic nezapomněli. A kdyby přece jen ano, neváhejte nám zavolat, napsat nebo za námi přijeďte. Některé z kávovarů máme zapojené a denně s nimi pracujeme a rádi Vám vše ukážeme a vysvětlíme. 

 

Ivan & Michal